Může voda obohacená mol. vodíkem předejít obezitě?

Četné studie prokázaly, že molekulární vodík je silný antioxidant, který pomáhá snižovat oxidační stres a předcházet nebo zlepšovat zdravotní problémy v celém těle.Konzumace molekulárního vodíku se ukázala jako účinná při léčbě onemocnění, jako jsou srdeční choroby, lupénka, astma, spánková apnoe a glaukom. Nový výzkum ukazuje, že molekulární vodík může také pomoci zlepšit váš metabolismus a významně snížit riziko obezity, či jiné metabolické stavy. Studie z roku 2011 publikovaná ve vědeckém časopise Obesity se zabývala dynamickým pohybem vodíku v těle a sledovala nárůst koncentrace vodíku po konzumaci vody bohaté na vodík. Vědci zjistili, že se v játrech zvýšila hladina vodíku, čímž se zlepšilo zdraví jater a snížilo se riziko nealkoholického ztučnění jater. Studie také zjistila, že zvýšené koncentrace vodíku v krvi vedly ke snížení hladiny glukózy v plazmě, inzulínu a triglyceridů – což snížilo riziko metabolických onemocnění, jako je cukrovka, obezita a metabolický syndrom. Výzkumníci poznamenali, že „dlouhodobé pití H(2)-vody významně kontrolovalo tuky a tělesnou hmotnost, a to i beze změn v dietním příjmu subjektů.
Jak konzumace molekulárního vodíku pomohla účastníkům kontrolovat tuk a tělesnou hmotnost? Výzkumníci také sledovali vliv vodíku na profily genové exprese, aby zjistili, jak molekula funguje na buněčné úrovni. Poznamenali, že zvýšené hladiny vodíku vedly k expresi hormonu v játrech nazývaného fibroblastový růstový faktor 21 (FGF21), který funguje tak, že zvyšuje výdej mastných kyselin a glukózy. Jinými slovy, konzumace molekulárního vodíku stimulovala metabolismus a pomohla účastníkům rychleji a efektivněji využívat glukózu a mastné kyseliny. Tato studie z roku 2018, zveřejněná v Irish Journal of Medical Science, tyto výsledky potvrdila. V této studii se vědci zabývali účinky molekulárního vodíku na složení těla, hormonální stav a mitochondriální funkce u žen středního věku s nadváhou.
Polovina účastníků studie konzumovala vodu obohacenou molekulárním vodíkem, zatímco druhé polovině bylo podáváno placebo. Po čtyřech týdnech vědci zjistili, že ženy, které konzumovaly vodík, si výrazně snížily procento tělesného tuku a index tuku na pažích ve srovnání s ženami, které užívaly placebo. Ženy ve skupině s vodíkem měly také nižší hladiny triglyceridů a inzulínu v krvi nalačno než ženy ve skupině s placebem.
Výzkumníci došli k závěru, že „perorálně podávaný H2... by mohl být prospěšným prostředkem při řízení tělesného složení a inzulínové rezistence u obezity“. Výzkum je jasný. Konzumace molekulárního vodíku může pomoci zlepšit váš metabolismus a snížit riziko obezity, stejně jako cukrovky, metabolického syndromu a dalších souvisejících zdravotních rizik.

Originální studie

Publikováno 11.01.2022
zpět na BLOG