Molekulární vodík může mít pozitivní vliv na udržení těhotenství

Molekulární vodík (H2) přitahuje rostoucí zájem kvůli jeho implikacím u různých onemocnění. Molekulární mechanismy, která jsou základem pozoruhodného účinku malého množství H2, však zůstávají nepolapitelné. Nejsou k dispozici žádné poznatky o úloze H2 v etiologii těhotenských poruch nebo o jeho přímém vlivu na lidské imunitní buňky. Vzhledem k tomu, že mateřská imunita, zejména T buňky, hraje klíčovou roli v udržení těhotenství.

Vědci zkoumali účinky H2 na T buňky a jejich vztah k předčasnému porodu (PTB).

Hlavní metody: Koncentrace vydechovaného H2 u těhotných žen byly měřeny a korelovány s koncentracemi cytokinů v mateřské a pupečníkové krvi. H2 byl přidán k T buňkám odebraným od zdravých dárců a byla zkoumána diferenciace a proliferace. Byl také zkoumán energetický metabolismus. H2 byl podáván myším a byla porovnána exprese cytokinů.

Klíčová zjištění: Prospektivní observační studie odhalila, že mateřská produkce H2 je významně nižší u těhotných žen s PTB, což naznačuje jeho potenciál jako biomarkeru pro predikci PTB. Zjistilo se, že H2 má jasné asociace s několika mateřskými cytokiny a působí jako imunomodulátor vykonáváním mitochondriální funkce v lidských T buňkách. Kromě toho podávání H2 březím myším regulovalo zánětlivé reakce a redukovalo PTB způsobené aktivací T buněk, což dále podporuje názor, že H2 může přispívat k prodloužené gestaci prostřednictvím svého imunomodulačního účinku.

Závěr: Měření produkce H2 u matky by mohlo být potenciálním klinickým nástrojem v léčbě PTB a H2 může mít pozitivní vliv na udržení těhotenství.

Článek si lze přečíst zde.

Publikováno 04.07.2024
zpět na BLOG